Nytt halkvarningssystem ska öka säkerheten på E4

Hela 7 grader kan det skilja på den 3 mil långa sträckan mellan Stora Essingen och Södertälje som underhålls av PEAB. Med fler mätpunkter i vägbanorna ska PEAB öka kvaliteten på de ruttprognoser som ligger till grund för halkbekämpningen. Halt väglag stoppas i tid och säkerheten på våra vägar ökar med ganska enkla medel.

Vårby backe är en av Sveriges mest trafikerade och farliga trafikpunkter. I vinterväglag står lastbilar och slirar, trafiken står ofta still och hela sträckan är signifikant olycksdrabbad. Det är här PEAB monterat sina extra mätpunkter för att trafiken ska flyta på så bra som möjligt.

– Eftersom vi vet att Vårby backe är särskilt utsatt ville vi ha fler mätpunkter just där för att öka säkerheten och kvaliteten på vårt arbete. Då utrustningen varken behöver ström- eller dataledning kunde vi placera mätpunkterna precis där vi önskade. Montaget är enkelt och går fort, vi borrar bara ett hål för varje sensor och gjuter in den i höjd med vägbanan, säger Per Hallberg, platschef på PEAB Västra Södertörn.

Systemet som heter TrackIce är framtaget av det svenska företaget Mowic. Vid utvecklingen har man haft fokus på att ta fram ett system med snabb installationstid utan kablar, dvs systemet kan placeras även på otillgängliga platser där det saknas ström. Moderenheten kan dessutom – förutom vägbanesensorer – kopplas ihop med bland annat vindmätare och snödjupsmätare. Väderdata från systemet analyseras och presenteras bl.a. i väderföretaget MeteoGroups tjänst ”Vinterhalka” som används av många vägentreprenörer.

TrackIce är idag i drift på flera ställen i Stockholmsområdet, bland annat i Södertälje kommun där systemet placerats på en strategisk plats med tidig halka.

– I Södertälje har vi en känd olycksdrabbad vägbit där vi placerat en sensor. När vi har våta vägbanor och ser att väderinformationen från TrackIce varnar på denna plats så vet vi att inom ca två timmar kommer det mycket sannolikt bli halt i hela regionen. Då sätter vi in saltning i förväg och förhindrar överraskande blixthalka, säger Jan Johansson, driftplanerare på Södertälje kommun.

Med små insatser kan säkerheten och kvaliteten på våra vägar öka – med färre olyckor och mindre köer som resultat. Samtidigt skulle det sparas in på miljöskadligt vägsalt, bespara bilister korrosionsskador samt hjälpa entreprenörer att strategiskt säkerställa att arbetet utförs vid rätt tid på rätt ställe.

För mer information, kontakta

Mats Wärme, VD Mowic AB

+46 70 263 31 24

mats.warme@mowic.se

Om Mowic AB

Mowic AB är ett teknikbolag med spetskompetens inom mobildata och GPS-baserade lösningar. Som operatör med eget nät och i samarbete med utvalda partners kan vi erbjuda kompletta helhetsåtaganden inom M2M för affärskritisk data. Mowic har sedan 10 år tillbaka arbetat med avancerade GPS-system för drift och underhåll av vägar & infrastruktur och levererar lösningar till flertalet av de största aktörerna i Norden.

Huvudkontoret ligger i Järfälla. Systerbolag finns i Norge och Schweiz.

Nytt halkvarningssystem ska öka säkerheten på E4 .pdf

Bild vinterhalka trackice .jpg

Bild trackice sensor .jpg